Miasto Mszana Dolna - Oficjalny serwis Urzędu Miasta Mszana Dolna

Oświadczenie w sprawie zatoki parkingowej

W związku z publikacją portalu Telewizja Limanowska pn. Mszana Dolna. Przy ul. Zielonej w Mszanie Dolnej powstały miejsca parkingowe dla turystów „na wagę złota" informujemy, że w ciągu ul. Zielonej były prowadzone prace, polegające na budowie zatoki parkingowej po lewej stronie jezdni jadąc od ul. Marszałka Piłsudskiego oraz utwardzeniu pobocza po prawej stronie jezdni. W konsekwencji powstała zatoka parkingowa na ok. 10 samochodów.

Zastosowana technologia, więc wysypanie kamienia i jego zagęszczenie wynika z faktu, że w przyszłości planowany jest generalny remont ul. Zielonej na całym jej przebiegu, w tym również jej przedłużeniu na terenie Gminy Mszana Dolna, aż do skrzyżowania z drogą powiatową w miejscowości Łostówka. Wobec tego realizacja zatoki parkingowej w ciągu ul. Zielonej w innej, droższej technologii była niecelowa.

Materiał portalu Telewizja Limanowska, zapewne w sposób niezamierzony przez Autorów, jest niepełny, co sprawia wrażenie nierzetelności i tendencyjności. Wypowiedzi Burmistrz Anny Pękały na temat zatoki parkingowej zostały zilustrowane zdjęciami pobocza drogi, które zatoką parkingową nie jest, choć i tam można zatrzymywać samochody. Natomiast inne zdjęcia pokazują teren niebędący zatoką parkingową, a należący do Polskich Kolei Państwowych, na którym również nie ma zakazu parkowania.

Z kolei sugestia red. Józefa Budacza, jakoby w ramach realizacji tej inwestycji nie zostały dopełnione procedury Prawa budowlanego nie ma żadnego uzasadnienia. Budowa parkingu w postaci zatoki parkingowej na drodze gminnej ul. Zielonej była bowiem realizowana na podstawie art. 29 ust. 2 pkt 11 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane, (Dz. U. z 2021 r., poz. 2351 z późn. zm.), który stanowi, że budowa zjazdów z dróg powiatowych i gminnych oraz zatok parkingowych na tych drogach nie wymaga decyzji o pozwoleniu na budowę oraz zgłoszenia,
o którym mowa w art. 30.

W związku z tym bardzo prosimy o zamieszczenie na Państwa stronach niniejszego oświadczenia wraz ze zdjęciami zatoki parkingowej. Jednocześnie przypominamy Państwu Redaktorom o ciągłej gotowości do współpracy i zachęcamy do bezpośredniego kontaktu z Burmistrz Miasta w przypadku realizacji materiałów prasowych, dotyczących inwestycji miejskich.

Michał Grzeszczuk

z-ca Burmistrza Miasta Mszana Dolna

Komentarze (1)

• avatar

Szatan

2022-10-11 07:49:57

Pan zastępca wypełnia założenia przyznanej premii? ;)

Odpowiedź

Pozostaw komentarz

Pola oznaczona * są wymagane. Twój email nie będzie opublikowany ani udostępniony.